Drama kod Rače! Hrabri spasioci USVS-a dva puta vadili istog utopljenika iz Save!

U četvrtak (15.04.2021.god.) je nakon završetka smene pripadnik granične policije BIH B.J. oko 19.40 časova skočio s mosta u pokušaju da izvrši samoubistvo. Tamo se, na svu sreću, našla naša ekipa Udruženja spasilaca na vodi Srbije, koja je obavljajući svoje redovne zadatke na obezbeđivanju radova na izgradnji novog mosta na Savi, videla pokušaj samoubistva.

Akciju su izveli spasioci Aleksandar Nikolić i Ivan Barbarić koji su čamcem dežurali u drugoj smeni. Nesrećnog čoveka izvukli su iz vode u čamac i pomislili da mogu da odahnu, ali usledila je još jedna neverovatna scena. Naime, policajac je pokušao da iskoči i iz čamca za spašavanje, ali su naši hrabri momci osujetili nameru da sebi oduzme život po drugi put.

Ivan i Aleksandar kažu da je to njihov posao, ali da je osećaj kada se nekome spasi život ne može da se poredi ni sa čim.

Teško je boriti se za nečiji život, ali spasiti ga – nema cenu. Situacija koja će nam svima ostati urezana, ali to je samo sastavni deo našeg posla. Drago nam je da je na kraju jedna uspešna intervencija iza nas – rekao je Ivan.

Aleksandar je uz to želeo da izrazi nadu da će se ljudima podići svest o poslu i potrebi spasilaca.

Hladna voda, vetar, Sava…Sve je to nestalo i postalo nebitno onog trenutka kada smo počeli da se borimo za nečiji život. Mnogi olako shvataju naš posao, nadam se da ćemo ovim podići ljudima svest. Istakao bih da su nas timski rad, obučenost i spremnost izvukli i učinili da još jedan ljudski život nastavi da diše – rekao je Aleksandar.

 

Svi mislimo da bismo pomogli i postupili isto u ovakvim situacijama, ali jedno je da čovek kaže, a drugo da to uradi. Udruženje spasilaca na vodi Srbije je ponosno na svoje momke!