Udruženje spasilaca na Vodi Srbije

Udruženje spasilaca na vodi Srbije je nevladino neprofitno strukovno udruženje osnovano 2004. godine u Beogradu, koje ima za cilj okupljanje spasilaca i ostalih zainteresovanih lica radi unapređenja oblasti spasavanja na vodi.

Naše Udruženje sa bavi organizacijom obuka i stručnog usavršavanja spasilaca na vodi, praćenjem najnovijih stručnih i tehničkih dostignuća u oblasti spasavanja na vodi i informisanjem o tome, saradnjom sa sličnim organizacijama u zemlji i inostranstvu. Gotovo dve decenije iskustva u ovom segmentu poslovanja, kroz više stotina uspešnih intervencija, gde je spaseno na desetine lica, svrstalo je našu organizaciju u jednu od najboljih ako ne i najbolju spasilačku organizaciju u regionu i to bez ijednog slučaja utapanja na plažama i objektima na kojima su naši članovi bili angažovani.

Spasavanje iz vode predstavlja vrlo rizičnu, kompleksnu i opasnu aktivnost. Ovo su dramatične situacije za unesrećenog, ali i za samog spasioca. Stoga samo dobro i stručno obučeni spasioci, koji poseduju dobru fizičku kondiciju, mogu da se upuštaju u akcije spasavanja iz vode.

Nastavni program USVS je stoga koncipiran prema standardima Međunarodne federacije spasavanja na vodi (ILS), organizacije koja okuplja spasilačke službe iz celog sveta.
Kako se Udruženje razvijalo i vremenom okupljalo sve veći broj članova, već 2008 godine počeli smo da razvijamo poseban sektor koji se specijalizovao za pružanje usluga u oblasti spasilaštva na vodi.

Zahvaljujući stručnom kadru, dobro ustrojenoj hierarhiji, uspostavljenim standardima i modernoj opremi, vremenom smo postali lider u pružanja usluga spasilačkog obezbeđenja svih vrsta kupališta i manifestacija koje se odvijaju na vodi.
Danas se možemo pohvaliti da na velikom broju kupališta, širom cele Srbije, brinemo o bezbednosti korisnika tih kupališta, ali istovremeno kontinuirano podižemo standarde za obavljenje ove specifične delatnosti.

Udruženje spasilaca na vodi Srbije je član Spasilačkog saveza Srbije pa samim tim na posredan način pred institucijama aktivno učestvujemo u stvaranju uslova za bezbedniji boravak korisnika na kupalištima kao i za bezbedniji rad spasilaca na vodi. Takođe, kao članovi Spasilačkog saveza Srbije, naši spasioci prošli su specijalizovane obuke jedinica za spasavanje na vodi i pod vodom u organizaciji Ministarstva unutrašnjih poslova , Sektora za vanredne situacije, pa smo samim tim deo sistema zaštite i spasavanja u vanrednim situacijama, a naročito u poplavama.

Image

Naši cijevi

Image

Udruženje spasilaca na vodi Srbije kao lider u oblasti spasavanja na vodi u zemlji i regionu ima za cilj uspostavljanje jedinstvenog sistema za sve organizacije koje se bave istom delatnošću.

  • Organizovanje spasilačkih obuka svih nivoa
  • Edukacija civilnog stanovništva o bezbednosti na vodi
  • Podizanje svesti o mogućim opasnostima na kupalištima
  • Potpuna implementacija medjunarodnih standarda u naš sistem
  • Ostvarivanje medjunarodne saradnje
  • Jačanje civilne zaštite za slučaj elementarnih nepogoda i nesreća na ili pod vodom
  • Sprovodjenje zakonskih regulativa

Naš tim

Odlikuje dugogodišnje profesionalno usavršavanje u oblasti spasilaštva na vodi
kao i aktivnostima vezanim za spašavanje generalno

Vladimir Grujić

Predsednik USVS

Nemanja Milić

Instruktor

Stevan antic

Instruktor

Želiš da postaneš deo našeg tima?

Prijavi se za obuku i postani spasilac!